[bc blog]

:if life were simple, it wouldn't be as fun:

Üleskutse: Keelustagem dihüdrogeenmonoksiid! 22. august, 2007

Filed under: Uncategorized — BC @ 09:18

Koduvald (2006 aprill): [PDF] Keelustagem dihüdrogeenmonoksiid

Mitmed kodanikeühendused on viimaste aastakümnete jooksul hoiatanud inimesi selle ohtliku kemikaali eest ja palunud riikidel üle maailma keelustada selle kasutamine või allutada see rangele kontrollile.

Dihüdrogeenmonooksiid on värvitu, lõhnatu ja maitsetu keemiline ühend, mis, kuigi kontrollitud ja õigetes tingimustes suhteliselt ohutu, põhjustab igal aastal tuhandete inimeste surma. Enamus neist surmadest on põhjustatud DHMO juhuslikust sattumisest kopsudesse, kuid ühendi ohud ei piirdu sellega!

Pikaajaline kokkupuude nimetatud aine tahke vormiga põhjustab tõsiseid kahjustusi kudedele. Kemikaali seedetrakti sattumine põhjustab tugevat higi- ja uriinieritust ning vahel ka turseid, iiveldust ja oksendamist. Sõltuvusse sattunu jaoks tähendab DHMO kadu organismist kindlat surma.

Dihüdrogeenmonooksiid:
– on oluline happevihmade koostisosa;
– põhjustab „kasvuhooneefekti“;
– võib põhjustada ränki põletushaavu;
– tekitab erosiooni;
– põhjustab paljude metallide korrosiooni ja roostetamist;
– võib põhjustada elektrikatkestusi ja vähendab mootorsõidukite juhitavust;
– on avastatud ka lootusetute vähihaigete organismist.

DHMO-d on leitud peaaegu igas ojas, jões ja järves nii Euroopas kui ka Eestis. Reostus aga on globaalne – ainet on leitud isegi Antarktika jääs. DHMO on viimastel aastatel tekitanud ulatuslikku kahju keskkonnale, inimomandile ja majandusele kogu maailmas.

Hoolimata hädaohtudest, kasutatakse dihüdrogeenmonoksiidi sageli
– lahusti ja jahutina tööstuses;
– tuumaelektrijaamdes ja kiirgustegevuse juures;
– tulekustusvahendina;
– mitmetes julmades loomkatsetes;
– pestitsiidide levitamisel. Isegi pärast pesemist jäävad tooted saastunuks selle kemikaaliga;
– põllumajanduses. Kuigi see suurendab märkimisväärselt paljude kultuuride saagikust, satub see ka lõpptoodangu koostisesse;
– rämpstoidu ja ka alkoholi tootmisel.

Firmad juhivad suuri koguseid DHMO-d jõgedesse ja merre, ning võimalused nende takistamiseks puuduvad, kuna selline tegevus on siiani legaalne. Mõju loodusele on tohutu, ning seda ei saa kauem ignoreerida!

Euroopa Liit on keeldunud selle kahjuliku kemikaali tootmist, levitamist ja kasutamist piiramast, viidates „selle tähtsusele ühenduse majanduses“. Tõepoolest, lisaks eraettevõtetele kasutatakse seda ulatuslikult mitmete riikide sõjatööstuses, eksperimenteerides muuhulgas meetoditega selle kontrollimiseks ja kasutamiseks sõjaolukorras. Kümneid tehaseid varustatakse sellega tonnide viisi läbi keeruka maa-aluse jaotusvõrgu. Paljud varuvad seda suurtes kogustes kasutamiseks.
VEEL POLE LIIGA HILJA!

Kodanikeühendused, kes on eeltooduga sarnaseid avaldusi levitanud vastaspoolkeral, on kogunud märkimisväärse hulga allkirju. Loodetavasti ei kuulunud Sina nende hulka, kes lasksid end koolitarkust unustades lolliks teha. Dihüdrogeenmonooksiid ehk divesinikoksiid ehk H2O on rahvakeeli nimelt tavaline vesi.

Et siiani on paraku ka meie koduriigis ja -vallas informatsioonist tihti puudus, võimaldades omakorda vähese olemasoleva moonutatud või suisa pahatahtlikku esitamist, soovib toimetus kõigile ja kõikjale alati rahulikku ja kriitilist suhtumist, külma verd ja selget pead.

 

Lisa kommentaar